Når vi taler om vores elforbrug, taler vi i virkeligheden om, hvor mange kilowatttimer vi bruger. Men hvad er en kilowatttime egentlig? Hvad koster en kilowatttime? Hvor mange kilowatttimer er det normalt at bruge om året? Og hvordan kan du minimere dit forbrug af kilowatttimer?
Disse spørgsmål – og mange flere – kan du blive klogere på ved at læse videre her.
Kilowatttimer er – helt kort fortalt – en måleenhed for vores elforbrug.
Du kender måske forkortelsen for kilowatttimer, som er kWh:
Kw står for kilowatt og er et udtryk for, hvor meget strøm et givent elapparat kræver. Kilowatt måler alene effekt og fortæller os om den mængde strøm et apparat vil forbruge, når der tændes for det.
Kilowatttimer måler derimod mængden af energi. Lidt forenklet kan man sige, at kilowatttimer er kilowatt x antal timer. Kilowatttimer er derfor den enhed, du kan aflæse på din elregning. Kilowatttimer viser dit faktiske brug af dine elapparater i hjemmet.
Passer dit forbrug til din nuværende elaftale? Med et PRIS:TJEK bliver du klogere
Priserne på kilowatttimer kan svinge fra dag til dag – lidt ligesom benzinpriserne. En god tommelfingerregel er dog, at en kilowatttime koster 2,25 kr. Det er som sagt et cirkatal, men det er et godt pejlemærke at gå efter, hvis du gerne vil danne dig et indtryk af dit elforbrug. Hvis du vil have det præcise tal, skal du finde din seneste elregning frem.
Prisen for en kWh fastlægges på Nord Pool Spot, som er den nordiske elbørs. Den endelige pris afgøres på baggrund af udbud og efterspørgsel fra de danske elselskaber.
Derfor er prisen pr. kWh fx billigere om natten – her er efterspørgslen nemlig lav. Så hvis du gerne vil spare penge på din elregning, kan det faktisk betale sig at vaske tøj eller bruge andre strømkrævende apparater om natten.
Prisen på kilowatttimer er ikke den samme hos alle elselskaber og i alle elaftaler. Derfor kan du som forbruger spare penge ved at sætte dig ind i markedet og sammenligne tilbud fra forskellige elselskaber.
Du skal dog være opmærksom på, at den pris du betaler for dine kilowatttimer indeholder flere elementer end den strøm, du bruger. Udover selve strømmen betaler du også for transport og levering af strømmen gennem elnettet, afgifter og PSO samt moms. Det er kun på energien, at de enkelte elselskaber har mulighed for at konkurrere indbyrdes på pris – resten af posterne er givet på forhånd.
Betaler du for meget for dit nuværende elforbrug? Få et PRIS:TJEK nu
Kilde: Energitilsynet
Det er sikkert ingen overraskelse, at det koster penge hver gang, du bruger dine elektroniske apparater i hjemmet. Men kilowatttimer kan være en abstrakt størrelse at jonglere med i hovedet, når du sætter en vask over eller tænder for kaffemaskinen.
Her kan du se en oversigt over, hvor meget du kan bruge dine forskellige elapparater i dit hjem pr. kilowatttime. For én kWh kan du eksempelvis:
Ovenstående eksempler er cirkatal, da der kan være forskelle på, hvor meget strøm de enkelte apparater bruger. En ældre vaskemaskine vil fx typisk være dyrere i elforbrug end en nyere og mere miljøvenlig af slagsen.
Kilde: British Gas
Hvis du gerne vil vide mere om dine forskellige apparaters forbrug af kilowatttimer, kan du nemt selv regne det ud. Det eneste det kræver er, at du kender et givent apparats forbrug af watt. Det bør du kunne se på det enkelte apparat eller i den medfølgende vejledning.
Det gør du:
For at finde tallet for kilowatttimer, skal du dividere effekt (watt) med 1.000 og gange med benyttelsestiden i timer. Lad os tage en 60 watt pære som eksempel:
60 W: 1.000 = 0,060 kilowatt.
Hvis pæren er tændt i en time, forbruger den 0,060 kWh. Med en kilowatttimepris på 2,25 kr. koster det altså ca. 13,5 øre at lade en lampe med en 60 watt pære lyse i en time.
Ifølge Energistyrelsen bruger en typisk dansker omkring 1.568 kilowatttimer om året. En gennemsnitlig dansk husstand i Danmark bruger ca. 4.000 kilowatttimer om året. Hvis dit forbrug ligger over dette niveau, og du ønsker at skære ned på antallet af kilowatttimer, findes der en række måder at gøre det på.
Og husk i øvrigt, at jo højere dit elforbrug er, jo flere penge er der at spare på at vælge den rigtige el-aftale for dig og din husstand.
Er du i tvivl, om du har den rigtige el-aftale? Få et PRIS:TJEK
Din husstands forbrug af kilowatttimer afhænger af mange forskellige faktorer:
Hvis du ikke kender din husstands årlige forbrug af kilowatttimer, kan du finde dit seneste årsregnskab fra dit elselskab frem. Her kan du finde informationer om dit forbrug. Hvis du er kunde hos Norlys, kan du tjekke Min Side eller Norlys app'en.
Passer dit forbrug til din el-aftale? Find ud af det med et PRIS:TJEK
Den helt store post i dit forbrug af kilowatttimer – hvis du er som de fleste andre danskere – er underholdning. Det vil sige din husstands brug af tv, computere, tablets, spillekonsoller og andre af de elektroniske apparater, som vi underholder os selv med.
Ifølge Dansk Energi bruger den gennemsnitlige husstand helt op til 39% af sit samlede forbrug af kilowatttimer på underholdning. Hvis dit forbrug af kilowatttimer ligger i den høje ende, er en af synderne sandsynligvis din brug af underholdningsapparater. Men det er samtidig et af de sværeste steder at ændre sin adfærd.
Har du børn i din husstand, er du særligt udsat for et stort forbrug af kilowatttimer på underholdningskontoen.
Når du skal vælge den elaftale, der stemmer bedst overens med din husstands samlede forbrug, er det en god idé at kende dit årlige forbrug af kilowatttimer. Det giver dig nemlig et meget bedre billede af den faktiske pris (og mulige besparelse), når du sammenligner tilbud fra forskellige elleverandører.
Få en elaftale, der matcher dit forbrug? Første skridt er et PRIS:TJEK
Hvis du gerne vil minimere dit forbrug af kilowatttimer, kan du holde dig til følgende huskeregler i din hverdag:
Gør du det til en vane at følge disse råd i din dagligdag, kan du skære markant ned for dit elforbrug. Meget af vores af daglige forbrug er nemlig slet ikke nødvendigt – det kræver blot tilvænning at skrue ned for forbruget af kilowatttimer.
Når du har skåret dit forbrug af kilowatttimer så langt ned som muligt, men gerne vil spare endnu mere på elregningen, kan du spare endnu mere. Ikke på antallet af forbrugte kilowatttimer, men på den pris du betaler for hver enkelt af dem. Det gør du – som allerede beskrevet – ved at vælge det elselskab med den elaftale, der er den bedste og billigste for dig og din husstand.
Er du i tvivl, om du har den rigtige elaftale? Få et PRIS:TJEK her
Et lavere elforbrug medfører samtidig en mindre belastning af miljøet. Derfor er der også andre grunde end de rent økonomiske til at skære ned på energiforbruget.
Selvom en stor del af vores energi efterhånden kommer fra vedvarende energikilder, er fossile brændstoffer som olie, kul og naturgas stadigvæk en bærende del af Danmarks samlede energiforbrug, hvilket medfører en markant udledning af CO2. Ved at skære i dit private forbrug er du altså med til aktivt at bidrage til den grønne omstilling.
Der er forskel på, hvor meget de danske elselskaber bruger af miljøvenlig strøm. Er du meget klimabevidst, er det derfor også en parameter, du kan vælge elleverandør efter. Her skal du dog være bevidst om, at en mere klimavenlig strøm som regel også vil være dyrere.
På elpris.dk kan du se en oversigt over, hvordan de forskellige elselskabers er rangeret i forhold til brugen af vedvarende energikilder. Her kan du også se, hvilke elpriser de enkelte leverandører tager for deres strøm.
Når du tænder for tv’et, vasker tøj, tilbereder din aftensmad og bruger opvaskemaskinen forbruger du kilowatttimer – og betaler for det i sidste ende. Du kan gøre meget for at begrænse dit kilowatttimeforbrug ved at skære ned på unødvendigt brug af dine el-apparater.
Det du også kan gøre, er at vælge den bedste og billigste elaftale for din husstand. Det kræver, at du forholder dig aktivt til din nuværende aftale og kender dit forbrug af el. Gør du det, kan der være penge at spare.
Få et PRIS:TJEK – og find ud af, om du har den rette elaftale
Når du klikker, giver du Norlys Energi A/S samtykke til, at vi må kontakte dig én gang med et uforpligtende tilbud. Efter vi har kontaktet dig, bruger vi ikke dine data til at kontakte dig igen. Har du brug for yderligere indblik i vores opbevaring og brug af dine personoplysninger, kan du læse mere i vores persondatapolitik.